Search

RSS

Monday, March 22, 2010

coretan dari hati kecil seorang Hamba


Assalamualaikum w.b.t

Ntahla..hati ini tiba-tiba saja sebakbila terbaca berita dalam akhbar metro online..banyak sangat berita tentang kematian..sebak dan takut..itu yang dapat ana rasakan sekarang ini..bersediakah diri ini untuk dijemput Illahi????? sudah cukupkah amalan-amalan yang dilakukan selama 20 thn hidup di medan persinggahan ini untuk ke destinasi yang kekal abadi nanti??? persoalan tersebut slalu bermain dibenak fikiran ini sejak kebelakangan ini. tak dapat digambar bagaimana rasanya sakitnya mati itu. bagaimana cara kematian itu berlaku. Ya Allah...ampunkan aku di atas segala kekhilafanku selama ini Ya Allah...

lalu... hati ini terus berbisik.............
timbul keinsafan yang sangat mendalam daam diri ini..
hati ini terus berbisik....
memberi nasihat untuk diri yang alpa ini, selagi mana masa dan peluang yang ada ini..tingkatlah amal ibadatmu, berbuat baikla sesama insan, dekatkan dan eratkan hubunganmu dengan Pencipta dan sesama makhluk Allah. Berbaktilah kepada ibubapamu selagi mana kamu mampu. lakukanlah yang terbaik untuk dirimu dan orang lain selagi mana sempat.

Sesungguhnya hidup di dunia ini hanyalah sementara. Dunia hanyalah tempat persinggahan dan medan ujian bagi insan yang bernama manusia..nasiya..manusia mudah lupa..bangkitlah dari kealpaanmu!! sesungguhnya kehidupan di alam sana adalah yang kekal abadi..kehidupan yang penuh dengan kenikmatan bagi yang berjaya dalam medan ujian di dunia dan begitu juga sebaliknya..

selamat menempuhi ujian dan peperiksaan yang sangat penting ini..exam yang hanya dihitung dan dapat dilihat keputusannya pada akhirat kelak. lakukanlah yang terbaik. buatlah persediaan yang sebaik-baiknya.

semoga berjaya menjadi hamba yang solehah, berjaya d dunia yang fana dan akhirat yang kekal abadi. bertaubatlah dari sekarang. bangkitlah dari tidur lenamu..igatlah pesanan hati ini wahai diri ini....


bingkisan kalbu,
dr hati kecil
insan yang alpa..
.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails