Search

RSS

Saturday, June 6, 2009

FIKIR SEJENAK

Fikir Sejenak


- Senyum itu tanda kemesraan diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri.
- Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah ketelanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.
- Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi amat sulit dilaksanakan.
- Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu selalunya membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.
- Di antara tanda orang-orang yang sombong itu cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang, suka bermujahadah yakni bertegang leher, nampak di mukanya rasa tidak senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap meninggikan suara, pantang di tegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas kesalahan yang dilakukan.
- Orang yang sudah hilang sifat marah (dayus), cepat melahirkan sifat marah (lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah, tapi dapat disembunyikan kecuali di tempat-tempat yang munasabah inilah manusia yang normal.
- Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, diri kita itu hamba, itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu, khusyuk, takut, hina, dan lain-lain lagi sifat kehambaan.
- Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita apatah lagi untuk dibanggakan.
- Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya, tetapi jangan putus hati kita dengan Allah SWT, ini adalah hak-Nya.
- Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan.


“Allah SWT dapat memaafkan hambanya apabila bertaubat, Nabi kita iaitu Rasulullah SAW dapat memaafkan umat-umatnya, kita sebagai umat Rasul dan hamba kepada Allah SWT bermaafanlah sesama kita.”

BUANG YANG KERUH, AMBIL YANG JERNIH.

-nadzmi-
-3.33 pm, 21 May 2009-

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails